Cezar Giosan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trei Crai de la Rasarit

Album lansat la 1 Decembrie 2016 in New York City

Pentru ISRC si UPC click aici

Albumul Trei Crai de la Rasarit - Colinde magice si cantece de iarna este disponibil pe YouTube si se poate comanda in format mp3 de pe iTunes sau Amazon digital.

Amazon

Contact: https://www.facebook.com/giosan.cezar/

 

Despre album

CD Front FaceWhite BlockPlaylist

Credite Trei CraiWhite BlockStory

 

Povestea albumului

Albumul Trei Crai de la Rasarit – Colinde magice si cantece de iarna este o colaborare americano-romana si a fost lansat de Cezar Giosan la New York pe data de 4 decembrie 2015. Albumul contine 13 piese, unele de inspiratie populara (Trei Crai de la Rasarit este un cantec de stea din Muntenia, Cand Iisus S-a nascut este o colinda veche bucovineana), altele compozitii ale lui Cezar Giosan pe versurile unor mari poeti romani (Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Octavian Goga).

Albumul a fost facut cu scopul de a oferi romanilor de pretutindeni o colectie de colinde, unele de sorginte precrestina, si cantece de iarna interpretate într-o maniera moderna.

Albumul contine colinde în care se simte influenta bizantina (Trei Crai de la Rasarit) sau orientala (Cana Galileei), dar si piese moderne, prelucrate în maniera folk (Bradul), jazz (Craciunul copiilor) sau reggae (Da-I Domnului, Doamne). Cezar Giosan, care este stabilit de multi ani in Statele Unite, intentioneaza sa lanseze albumul si în Romania.

La realizarea albumului au contribuit din Romania Cristian Soleanu (saxofon tenor, saxofon soprano, clarinet), Lyuben Gordievsky (acordeon, pian rhodes, pian), Nicolae Caragea (chitara acustica, electrica, bas), Nunu Racris (tobe, percutii), Alexandru Panfilov (ukulele, didjeridoo, duduk, chitara electrica), Victor Panfilov (chitara electrica, acustica, bas, slide, dobro, clape, percutii). De peste ocean, pe langa Cezar Giosan au participat Ramon Radosav (vioara), Ionut Vacar (pian) si Dan Purcea (chitara electrica). Editarea si masterizarea au fost realizate de Victor Panfilov (real sound & vision studio, Bucuresti).

Despre colindele precrestine de pe acest album

Albumul Trei Crai de la Rasarit - Colinde magice si cantece de iarna contine cateva colinde sau cantece de stea de origine precrestina. La inceputuri cantecele de stea au fost transmise oral. Fiecare vers era repetat de doua ori: prima data de cel ce stia cantecul, apoi de cei ce doreau sa-l invete.

    • „Asta-i seara de Craciun”, „Cana Galileei” si „Buna seara lui Craciun” sunt colinde de origine precrestina, sau cantece de stea foarte vechi, culese din satul Patrauti de catre preotul Gabriel Herea. Ele sunt legate de zeul suprem asiatic Mithra, care apare in folclorul romanesc pana in secolul VI e.n., fiind sarbatorit de romani pe 25 decembrie - data nasterii lui, conform legendei.
    • „Cana Galileei” povesteste prima minune a lui Iisus, anume transformarea apei in vin la o nunta din Cana Galileei, consemnata in Evanghelia dupa Ioan. Locatia exacta a Canei este inca dezbatuta. Melodic, in cantec se observa o influenta orientala.
    • „Trei Crai de la Rasarit” este un cantec vechi de stea din Muntenia, de sorginte bizantina.

Amazon

Contact: https://www.facebook.com/giosan.cezar/